You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Forfrysninger

Hanene er særlig utsatt for forfrysninger, fordi de ikke sover med hodet under vingen, slik hønene gjør. Haner med store kammer er mest utsatt.

Forfrosne kammer og hakelapper ser bleke ut. Hvis du oppdager tilstanden mens delen ennå er frossen, legg på en fuktig, varm klut, 40,5 grader Celsius, i et kvarter, inntil den tiner. Ikke gni. Etterpå smøres forsiktig med antiseptisk salve. Isoler fuglen og hold et øye med at kammen blir i orden igjen.

Men frosne kammer og hakelapper blir helst oppdaget etter at de har tint opp og er blitt røde, svulne og smertefulle. Fuglen blir passiv og mister interessen for mat. Er delen allerede opptint, er det ikke lenger nødvendig å varme den. Smør forsiktig med antiseptisk salve og isoler fuglen.

Etter at hevelsene er gått ned, kan huden løsne, delen kan verke og den er særlig følsom for kulde ei tid. Kammen kan fylles av puss, og sågar falle av. Disse lidelsene kan få hanen til å tape ytterligere vekt og bli steril.

Hvis kammen eller hakelappene har vært alvorlig forfrosne, kan de forbli kalde i stedet for å tine, og eventuelt dø bort. Hvis andre individer hakker på den skadede delen, gjør det saken enda verre.

Hvis kam eller hakelapper blir svarte, er de døde og det har satt inn koldbrann. De må da fjernes kirurgisk av en veterinær.