Infeksiøs bronkitt

Hjem / Sykdommer / Infeksiøs bronkitt

Også kalt aviær infeksiøs bronkitt, IB eller mild forkjølelse

Av Januar 31, 2017 Fjorfe.no

Denne sykdommen er vanlig verden over.
- Sykdommen angriper luftveiene.
- Inkubasjonstiden er 18 til 36 timer.
- Utvikling; akutt, starter plutselig, spres hurtig, går gjennom hele flokken i løpet av 24 til 48 timer, individene friskner til i løpet av 2-3 uker.
- SYMPTOMER: - Fugler i alle aldre; gisping, hosting, nysing, ralling, vannfylte øyne, snørr
- Unge fugler og fugler i vekst; tynt snørr, skutter seg nær varme, dårlig appetitt, langsom vekst, noen ganger oppsvulmete bihuler
- Nesten voksne fugler; noen ganger oppsvulmete hakelapper
- Voksne fugler; plutselig fall i eggproduksjonen, egg med bløte, tynne, misformete eller ruflete skall og vannaktige eggehviter
- Prosentvis angrep: 100 prosent
- Dødeligheten er begrenset hos eldre fugler, 25 prosent hos kyllinger, men kan komme opp i 90 prosent, spesielt hvis det er kaldt eller det tilkommer en sekundær bakterieinfeksjon.
- Funn ved disseksjon: hos kyllinger; gule, osteaktige "plugger" i svelget, bleke nyrer. I voksende og modne fugler; oppsvulmete bleke nyrer, urinkrystaller i urinlederne, flytende eggeplomme eller hele egg i bukhulen.
- Sykdommen minner om ILT; bortsett fra at ILT spres langsommere og er mer alvorlig, Newcastle; bortsett fra at Newcastle er mer alvorlig, forårsaker større fall i eggproduksjonen og kan forårsake nervesymptomer, Infeksiøs coryza, bortsett fra at coryza ofte har en fæl lukt og forårsaker at ansiktet hovner opp (noe IB sjelden gjør), egg-drop syndrom; bortsett fra at EDS ikke forårsaker tynne eggehviter, ernæringsmessig "roup"; bortsett fra at det ikke innvirker på egg eller eggeskall
- Diagnose; vanskelig; symptomer, laboratorieidentifikasjon av virus.
- Årsak til sykdommen er mange stammer av coronavirus som ikke overlever mer enn en uke utenom fuglekroppen, og som er lett å destruere med desinfeksjonsmidler. Infiserer bare høns, hvor motstandskraften kan variere noe etter rase og stamme.
- Smitteveier; den mest smittsomme hønsesykdommen, spres gjennom kontakt med infiserte fugler eller dråpesmitte, gjennom infisert utstyr og kilometervis gjennom luften!
- Unngå å mikse fugler av forskjellige aldre og fra forskjellige kilder. Vaksinering er mulig, men usikker, og kan forårsake fall i eggproduksjonen
- Behandling for sykdommen er å stelle pent med de syke fuglene og være på vakt overfor sekundære infeksjoner. Overlevende individer blir friske, men er smittebærere. Kan bli dårligere eggleggere på grunn av egglederskader.
- Det er ingen kjent risiko for mennesker i forbindelse med denne sykdommen.

 

Kommer

Kommer

Kommer.

Det er SFANett.no sitt nettverk

Dette er en helt og holden en privat side, her skal man har go nettvet regler som gjelder, klarer man ikke holde disse så har man ikke noe på denne siden gjøre!

Privat område

Privat

Logg inn hos SFANett.no

For lese e-post

Office Outlook Web Access