Innavl

Hjem / Nyttig / Innavl

Innavl

Av Januar 30, 2017 Fjorfe.no

Innavl er er sikker måte å redusere klekkeresultatet på. Langvarig og tett innavl forårsaker en spesiell problematikk. Dårlig klekkeevne er det første tegnet. Senere tegn er at hønene i stammen legger færre og færre egg, og at kyllingene som klekkes er pinglete og at de kanskje dør like etter at de er klekket.

Det har lett for å bli innavl hvis du avler på en utstillingsstamme, eller hvis du prøver å bevare en sjelden rase. Etter bare seks til åtte generasjoner med bror-søster avl kan klekkeevnen være så nedsatt at stammen er utryddelsestruet på grunn av at den ikke greier å reprodusere seg.

Det er to forskjellige årsaker til dette; arvematerialet blir mer og mer konsentrert og selve innavlingen. Dermed er det også to måter å omgå problematikken på. Først er det utvalget av avlsdyr: Velg dyr som legger høyt antall egg, som også viser seg å klekke bra. Du må også se på livskraften til avkommet.

For det andre bør en sette sammen avlsdyrene slik at individene er mindre beslektet - og flokken bør være STOR!Det beste er å sette inn dyr fra en annen stamme. Resultatet blir det motsatte av innavl. Kyllingene blir livligere, vokser bedre og får bedre reproduksjonsevne, altså øker klekkeprosenten!

 

Kommer

Kommer

Kommer.

Det er SFANett.no sitt nettverk

Dette er en helt og holden en privat side, her skal man har go nettvet regler som gjelder, klarer man ikke holde disse så har man ikke noe på denne siden gjøre!

Privat område

Privat

Logg inn hos SFANett.no

For lese e-post

Office Outlook Web Access